torstai 10. marraskuuta 2016

LAPSEN KUUMEKOURISTUS                                                            10.11.2016

1. Lapsen kuumekouristus tarkoittaa että kuumeinen lapsi kouristelee, lapsi menee tajuttomaksi, jäykistyy ja jaloissa ja käsissä esiintyy nopeaa nykimistä. Kuumekouristus ei vahingoita lasta eikä ole merkki epilepsiasta. Esiintyy 6kk-5.v lapsilla, kuumetta oltava yli 38 että voidaan puhua kuumekouristuksesta. Tyypillinen kohtaus kestää alle viisi minuuttia, tämän jälkeen lapsi tulee tajuihinsa ja on aivan normaali kuumetta lukuunottamatta.

2. Pidä huolta, ettei lapsi vahingoita itseään kouristuksen aikana ja varmista, että lapsi pystyy hengittämään esteettömästi. Vaatteet kannattaa ottaa pois ja lapsi on hyvä viedä viileään ilmaan tai avata ikkunat kuumeen laskemiseksi. Kuumekouristus saadaan loppumaan erityisellä peräsuoleen annettavalla lääkkeellä (diatsepam). Lääke tehoaa muutamassa minuutissa. Lääkettä saa vain lääkärin määräämällä reseptillä. Vanhemmat voivat antaa samaa lääkettä ennalta ehkäisemään kouristuksia, kun lapsella on kuumetta yli 38.0º.  Ennaltaehkäisevää lääkitystä käytetään vain korkean riskiryhmän lapsilla.

3. Kuumekouristusta voi ehkäistä sillä ettei päästä kuumetta nousemaan korkealle, annetaan kuumelääkettä jo hyvissä ajoin kuumeen ilmaantuessa. Mutta täysin kouristuksen vaaraa ei voida lääkkeellä poistaa.

Lähteet, Sairaslapsi, Terveyskirjasto

1 kommentti: