keskiviikko 5. lokakuuta 2016

KOTITEHTÄVÄ       5.10.2016

MIKSI TARVII TIETÄÄ/TUNNISTAA LAPSEN TEMPPERAMENTTI? PÄIVÄHOIDOSSA.

Tempperamentin ymmärtäminen auttaa suhtautumaan lapsiin yksilöllisesti ja huomioimaan jokaisen ominaispiirteet.Ujo lapsi tarvitsee enemmän aikaa sopeutua uuteen ryhmään ja hitaasti syttyvä muutettuun päiväjärjestykseen. Aktiivisesti tunteitaan näyttävä lapsi tarvitsee enemmän tukea kiukkunsa osoittamiseen sosiaalisesti hyväksyttävämmällä tavalla. Haastavan tempperamentin omaava lapsi ei ole hankala vaan hän asettaa ympäristölle haasteita.

MITÄ TARKOITETAAN ITSETUNNOLLA?

Itsetunto tarkoittaa yksilön tunteita, uskomuksia ja ajatuksia itsestään sekä sitä, miten hän kunnioittaa ja arvostaa itseään. Hyvä itsetunto tarkoittaa myös myönteistä käsitystä itsestä ja kyvyistään. Tunne siitä että on hyvä, pitää omaa elämäänsä arvokkaana ja ainutlaatuisena, kyky arvostaa muita ihmisiä, itsenäisyyttä oman elämän päätöksissä, sietää myös epäonnistumista ja pettymyksiä.

KERRO KUINKA VOIT LÄHIHOITAJANA TUKEA KASVAVAN LAPSEN ITSETUNTOA ESIM. PÄIVÄHOIDOSSA?

Lapsen itsetunto rakentuu ympäristöissä, joissa hän kasvaa. Hyvää itsetuntoa voidaan tukea päiväkodissa monin tavoin. Lapsella pitää olla turvallinen ympäristö jossa hänen tarpeensa otetaan huomioon ja niitä arvostetaan. On oltava tietoinen lapsen yksilöllisestä kehitysvaiheesta ja kyvyistä kuten vahvuudet ja kehittämis tarpeet, kotiolot ja lempiasiat. Lapsi tarvitsee myös rajat, että oppisi kontrollimaan itseään.
Lasta tulee kannustaa, miettiä mitä sanoo ja miten, virheet ja epäonnistumiset kuuluvat myös tähän. Lasta tulee tukea erityisesti vaikeissa asioissa, on hyvä opettaa että joidenkin asioiden saavuttamiseksi on nähtävä vaivaa.Lasta ei saa verrata muihin lapsiin.
Lapsi peilaa itseään muihin ja oppii mikä on oikein ja väärin. Itsetunto ei ole pysyvä vaan se kehittyy ja muuttuu koko elämän ajan.



1 kommentti:

  1. Kiitos Piia!Hyvin mietit itsetuntoasiaa! tästä lisää tunneillakin!

    VastaaPoista