tiistai 25. lokakuuta 2016

1. Mitä tarkoittaa ADHD ja kuinka se ilmenee?

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (tarkkaavuus- ja yliaktiivisuushäiriö) on lapsilla ja nuorilla, mutta myös aikuisikään jatkuva häiriö, jolle on ominaista kehitystasoon sopimaton jatkuva tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus (hyperaktiivisuus) ja impulsiivinen käytös. Ennen kuin tilaa nimitetään varsinaiseksi häiriöksi, oireiden tulee kestää vähintään kuuden kuukauden ajan ja olla suhteellisen riippumattomia olosuhteista ja ajankohtaisesta tilanteesta.

2. Mitä tarkoittaa ADD ja kuinka se ilmenee?

 Tarkkaavaisuushäiriö ilman ylivilkkautta. ADD-diagnoosiin pääsy viivästyy usein. Tähän on monia syitä. Lapsilla ja nuorilla ylivilkkauden ja impulsiivisuuden puuttuminen tarkoittaa useimmiten sitä, ettei koulussa esiinny häiriökäyttäytymistä, joka johtaisi tarkempiin tutkimuksiin. Joissain tutkimuksissa on esitetty, että ADHD olisi pojilla jopa kuusi kertaa yleisempi kuin tytöillä. Ero ei kuitenkaan liene todellinen, vaan johtuu ainakin osin siitä, että ADD on jonkin verran yleisempi tytöillä.


3.Miten lukivaikeudet voivat ilmetä?

 Lukeminen hidasta, ääneen lukeminen on ikävää, lukiessa rivit ”hyppivät silmissä” ja rivillä on vaikea pysyä. Luetusta tekstistä ”ei jää mitään päähän” ja kirjaimet sekoittuvat lukiessa, kaksoiskonsonantit ja pitkä/lyhyt vokaali vaikeita,  jotkut sanat ääntyvät väärin, sillä korva ei erota äännettä: Luxemburg/Luxenburg, riimien ja sanaväännösten hahmottaminen vaikeaa, nopea väsyminen: päänsärkyä tai silmien särkyä lukiessa.

4. Miten matemaattiset vaikeudet voivat ilmetä?

 Matematiikka on hankalaa, numerot vaihtavat paikkaa: 59 vai 95, yhteen-ja vähennyslaskuissa lukujen oikea järjestys saattaa vaihtua. Kertotaulu tai matematiikan kaavat eivät välttämättä automatisoidu, silti osaa laskea ,numerosarjojen hahmottaminen hankalaa ja puhelinnumeroiden kirjoittaminen hankalaa: numeroiden paikka saattaa vaihtua.

5. Miten motoriset vaikeudet voivat ilmetä?

 Lukivaikeuteen voi liittyä motorista kömpelyyttä,vaikeudet ristikkäisliikkeissä: vasen käsi koskettaa oikeaa polvea, käden hienomotoriikassa voi olla vaikeutta, joka näkyy kirjoittamisessa, Käden ja silmän yhteistyössä voi olla vaikeutta, joka näkyy kirjoittamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti