tiistai 23. toukokuuta 2017

RUOKA JA JUOMA VAIKUTTAVAT LÄÄKKEEN TEHOON.

Osa lääkkeistä otetaan tyhjään mahaan ja jotkut tulee nauttia ruoan yhteydessä. Jopa tavallisilla mehuilla saattaa olla vaarallisia vaikutuksia yhdessä joidenkin lääkkeiden kanssa.

 Tärkeintä on muistaa juoda reilusti vettä yhdessä lääkevalmisteen kanssa. Näin lääketabletti liukenee vatsassa ja pääsee imeytymään ohutsuolessa ja paksusuolessa.


Jos vesi jää juomatta, esimerkiksi pelkän voileivän siivittämänä nielty tabletti ei mahdu liukenemaan vatsassa, ja sen teho uhkaa jäädä vaillinaiseksi. Lääkkeelle ei yksinkertaisesti ole tilaa liueta ilman suositeltua kahden ja puolen desin hörppyä. Lääkkeet voivat myös takertua ruokatorveen.
 Ruokatorvea ärsyttäessään lääkkeet saattavat aiheuttaa jopa verenvuotoa, jos niiden kanssa ei nautita riittävästi vettä.

 Lääkkeet ovat yleensä sekä vesi- että rasvaliukoisia, ja suurin osa lääkkeistä liukenee hyvin veteen. Yleispätevän säännön mukaisesti lääkkeet otetaan tyhjään vatsaan vesilasillisen kanssa noin puoli tuntia ennen seuraavaa ateriaa, ellei muusta ole mainittu lääkärin pakeilla tai apteekissa. Tällöin lääketabletti ehtii liueta mahalaukussa ja edetä ohutsuoleen ennen kuin maha täyttyy ruoalla.

 Jos lääke on ohjeistettu otettavaksi tyhjään vatsaan, lääkkeen imeytyminen hidastuu tai jopa estyy etenkin rasvaisen tai maitotuotteita sisältävän ruoan vuoksi.Lääke pyrkii sekoittumaan ruoan rasvaan, mikä hidastaa lääkeaineen vapautumista ruoasta, hidastaa sen imeytymistä verenkiertoon ja viivästyttää vastetta eli lääkkeen vaikutusta.  Rasvainen ja runsaasti valkuaisaineita sisältävä ruoka pysyy mahalaukussa pitkään ja viivästyttää myös lääkkeen etenemistä ohutsuoleen. Runsaskuituiset ruoat kuten ruisleipä ja puurot sitovat lääkkeen itseensä. Voisi tiivistää, että mitä maukkaampi ja rasvaisempi ruoka, sitä suurempi sen vaikutus lääkkeeseen on.


Rasvaliukoiset ruoan kera

Osa lääkkeistä on rasvaliukoisia. Vastoin yleistä sääntöä ne otetaan ruokailun yhteydessä, jotta ruoan rasvat edistäisivät niiden liukenemista ja imeytymistä.
Oma poikkeuksensa ovat enterotabletit, jotka oikein käytettynä eivät hajoa ja liukene vatsassa vaan ohutsuolessa. Enterotabletteja käytetään muun muassa silloin, kun halutaan välttää mahalaukun ärsytystä tai estää lääkeaineen hajoaminen mahan happamassa ympäristössä.
Jos enterotabletit annostellaan ruoan kanssa, ne voivat jäädä mahaan jopa useiksi tunneiksi. Ongelma tästä tulee, jos syödään jatkuvasti pieniä annoksia ruokaa eikä maha pääse kunnolla tyhjenemään missään vaiheessa.


Jakouurteellisen tabletin voi yleensä puolittaa ja murskata lääkkeen ottamisen helpottamiseksi. Myös kapselin voi avata ja sisällön sekoittaa ruokaan. Poikkeuksiakin on.
Esimerkiksi enterotabletit on tarkoitettu otettavaksi kokonaisena, jotta lääke pääsisi muuttumattomana ohutsuoleen, kuten on tarkoitus. Enterotablettia ei siis voi puolittaa eikä sitä saa pureskella. Sama koskee säädellysti lääkeainetta vapauttavia valmisteita, esimerkiksi depottabletteja.
Osassa entero- ja depottableteista on kuitenkin jakouurre, ja ne voidaan tarvittaessa puolittaa. Entero- ja depotrakeita sisältävät kapselit voidaan puolestaan avata ja ottaa rakeet sellaisenaan. Rakeita ei kuitenkaan saa murskata tai pureskella.

 Maidolla lääkkeitä ei yleensä kannata huuhtoa alas, sillä maidon kalsium voi sitoa itseensä lääkkeitä. Maitoa tulee välttää erityisesti tiettyjen antibioottien kanssa, jolloin maito on pannassa kaksi tuntia ennen ja jälkeen lääkkeen ottamisen.


Kasvirohdoksia hyvä välttää lääkehoidon aikana

Rohdokset saattavat aiheuttaa yllättäviä haittavaikutuksia yhdessä lääkkeen kanssa, tai ne saattavat joko heikentää tai vahvistaa lääkkeen tehoa.

LÄHTEET: Apteekkariliitto.fi

1 kommentti:

  1. kiitos Piia, hyvä että muistit mm. maidon... aina tärkeää katosoa kaikkien lääkkeiden ohjeet mitä niissä sanotaan ruuan ja juoman vaikutuksista ja muistathan juomana alkoholi (ja lääkeet) vakavat vaikutukset näistä meillä olikin tunnilla

    VastaaPoista