sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Virtsaelimistö tehtävät

30.03.2017 VIRTSAELIMISTÖ

 

Inkontinenssi tarkoittaa virtsankarkailua eli tila jossa virtsaa karkaa tahdosta riippumatta. Tahaton virtsankarkailu yleistyy naisilla vaihdevuosien jälkeen. Satunnaista virtsankaikailua esiintyy jossakin elämän vaiheessa 25-50% naisista. Mieheillä virtsankarkailu on huomattavasti harvinaisempaa. Virtsainkontinenssiä on neljää eri tyyppiä: ponnistusinkontinenssi, pakkoinkontinenssi, sekamuotoinen inkontinenssi, ylivuotoinkontinenssi.      Voidaan ehkäistä lantionpohjan lihasten kuntouttamisella, lihasten vahvistuessa vaiva voi myös parantua.  Ehkäisyyn ja hoitoon on myös muita keinoja, juo riittävästi, pudota ylipainoa, lopeta tupakointi, hoida ummetus. Pakkoinkontinenssin oireita voidaan lievittää myös ei-tahdonalaista hermostoa salpaavilla lääkkeillä. Ponnistusinkontinenssia tai sekamuotoista inkontinenssia kärsiville voidaan myös tehdä leikkaushoitoa. Ylivuotoinkontinenssissa pitää ensin selvittää ongelman aiheuttaja. Yleisimmät syyt miehillä on suurentunut eturauhanen ja naisilla rakon tai kohdun laskeuma. Nämä hoidetaan yleensä leikkauksella. 

 Virtsatieinfektio syntyy, kun välilihan eli virtsaputken ja peräaukon välisellä alueella elävät bakteerit pääsevät nousemaan virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Se voi olla äkillinen tai toistuva. Virtsatieinfektiolle altistavia tekijöitä ovat limakalvojen kuivuminen,diabetes, eturauhasen liikakasvu, virtsan ja ulostuskyvyn puute, katetrointi ja joskus sukupuoliyhdyntä.Virtsatieinfektio hoidetaan lääkkeillä. Virtsatieinfektiota voidaan ehkäistä juomalla runsaasti koska se huuhtoo rakkoa, hapan juoma esim. puolukkamehu aamuin illoin, c-vitamiini pitää virtsan happamana ja estää bakteerien kasvua. Voidaan käyttää myös mikrobilääkitystä tai paikallista estrogeenilääkitystä.  

 

Pyelonefriitti  tarkoittaa munuaistason eli virtsanjohtimen, munuaisaltaan tai munuaisen infektiota. Pyelonefriitissä vain osalla potilaista esiintyy virtsaamisvaivoja. Kuume yli 38c ja kylki tai selkäkipu ovat tyypillisiä oireita. Vanhuksella pelkkä pahoinvointi, yleiskunnon romahtaminen ja sekavuus voivat olla merkkinä pyelonefriitistä. CRP:n selvä kohoaminen viittaa munuaistason infektioon.


 Virtsakivitaudissa virtsateihin eli munuaisaltaaseen, virtsajohtimiin, virtsarakkoon tai harvemmin virtsaputkeen muodostuu yksi tai useampi kiinteä kappale, joka estää virtsan kulkua tai aiheuttaa muita oireita.Virtsatiekivi aiheuttaa äkillisen, erittäin voimakkaan toispuoleisen kylkikivun. Kipu säteilee yleensä alavatsalle ja nivustaipeeseen.
Kiven tutkimiseksi otetaan tavallinen röntgenkuva ja joskus myös ultraäänitutkimus. Usein tutkitaan virtsanäyte sekä perusverikokeita. Jos virtsatiekivi ei näy tavallisessa röntgenkuvassa, mutta epäillään kuitenkin vahvasti virtsatiekiveä, tehdään jatkotutkimuksena virtsateiden tietokonekuvaus. Runsas kalsiumin, D-vitamiinin tai erittäin suurten C-vitamiiniannosten nauttiminen (yli 4 g/päivä) altistaa virtsakivien muodostumiselle. Myös aineenvaihduntasairaudet tai virtsatie-elinten rakenteelliset poikkeavuudet voivat vaikuttaa virtsatiekivien ilmaantumiseen. Yleensä runsas juominen 2-2,5l vuorokaudessa auttaa kiviä tulemaan itsestään pois.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti